Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ερωτηματολόγιο Διαχείρισης Προορισμού

1η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ
Νησί ……………………………
1.1   Στρατηγική Βιώσιμου Προορισμού
1.1.1 Ο Προορισμός διαθέτει πολυετή στρατηγική  και σχέδιο δράσης για τουριστική ανάπτυξη

1.1.2 α. Η στρατηγική έγινε μετά από δημόσια διαβούλευση

β. Υπαρξη ετήσιων εκθέσεων σχετικά με τα αποτελέσματα

γ. Γίνεται δημόσια συζήτηση των αποτελεσμάτων

1.1.3 Η στρατηγική είναι διαθέσιμη δημόσια

1.1.4 Η στρατηγική περιλαμβάνει περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, ποιοτικά, υγιεινή και ασφάλεια και αισθητικά θέματα


1.1.5. Εξασφαλίζεται επαρκής και συνεχής χρηματοδότηση της στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης

1.2. Φορέας Διαχείρισης Προορισμού
1.2.1. Ο Προορισμός διαθέτει ΦΔΠ    

1.2.2. Στον ΦΔΠ συμμετέχουν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας

1.2.3. Χρηματοδότηση ΦΔΠ  ……€ / έτος Θεωρείται επαρκής   

1.2.4. Στελέχωση ΦΔΠ ….. Άτομα. Η στελέχωση θεωρείται επαρκής  

1.3 Υπαρξη συστήματος παρακολούθησης αποτελεσμάτων - επιπτώσεων
1.3.1 Υπάρχει σύστημα παρακολούθησης αποτελεσμάτων και επιπτώσεων;

1.3.2. Υπάρχει σύστημα δημόσιων εκθέσεων 

1.3.3.  Το σύστημα αξιολογείται και επικαιροποιείται τακτικά σε ότι αφορά τις μεταβλητές του;

1.4 Διαχείριση εποχικότητας τουρισμού
1.4.1.  Υπάρχει ειδική στρατηγική για τη μείωση της εποχικότητας. Αν ναι ποιά  

1.4.2. Εχουν αξιολογηθεί τα αποτελέσματα της ;

1.5. Στρατηγική προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή
1.5.1. Ο προορισμός έχει σύστημα για προσδιορισμό των κινδύνων από τη κλιματική αλλαγή 

1.5.2. Ο προορισμός έχει στρατηγική προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή

1.5.3. Ο προορισμός έχει πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του κοινού 

1.6. Κατάλογος τουριστικών πόρων και θελγήτρων (φυσικών και πολιτιστικών)
1.6.1. Ο προορισμός έχει κατάλογο των τουριστικών πόρων  και θέλγητρα

Ο κατάλογος αυτός είναι δημόσια διαθέσιμος;

1.6.2 Ο προορισμός έχει ταξινομήσει τους τουριστικούς πόρους και τα θέλγητρα ανάλογα με τη σπουδαιότητα τους  και το βαθμό αξιοποίησης τους

1.7. Ρυθμίσεις και πολιτικές σχεδιασμού που περιλαμβάνουν βιώσιμες χρήσεις γης, μορφολογικές, κατασκευαστικές και κατεδαφιστικές  ρυθμίσεις,
1.7.1. Ο προορισμός έχει σχέδιο χρήσεων γης και περιορισμούς για τη δόμηση            

1.7.2. Ο προορισμός έχει ρυθμίσεις για τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (χαρακτηρισμένες περιοχές και σχέδιο διαχείρισης)

1.7.3 Ο προορισμός έχει ρυθμίσεις  προστασίας των πολιτιστικών πόρων

1.7.4 Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν προέλθει από δημόσια διαβούλευση

1.7.5. Ο προορισμός έχει δημοσιοποιημένες τις εφαρμοζόμενες πολιτικές

1.8. Πολιτικές προσπελασιμότητας για όλους
1.8.1. Ο προορισμός έχει πολιτικές που να υποστηρίζουν την προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες

1.8.2 Οι πολιτικές αυτές λαμβάνουν υπόψη τη προστασία του χώρου

1.9. Θεματα ιδιοκτησίας
 1.9.1. Ο προορισμός έχει νομοθεσία ή πολιτική για την απόκτηση ιδιοκτησίας

1.10  Ικανοποίηση επισκεπτών
1.10.1. Ο προορισμός εκπονεί έρευνα για την ικανοποίηση των τουριστών

1.10.2. Ο προορισμός δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα της έρευνας

1.10.3. Ο προορισμός έχει μηχανισμό για να βελτιώνει την ικανοποίηση των επισκεπτών

1.11. Πρότυπα βιωσιμότητας και εφαρμογή τους από τις επιχειρήσεις
1.11.1. Εφαρμογή πιστοποίησης βιωσιμότητας ή περιβαλλοντικής διαχείρισης από επιχειρήσεις

1.11.2. Γίνεται παρακολούθηση επιχειρήσεων που είναι ενταγμένες σε σύστημα πιστοποίησης

1.11.3. Δημοσιοποίηση του καταλόγου των πιστοποιημένων επιχειρήσεων

1.12. Ασφάλεια και προστασία τουριστών
1.12.1. Ελεγχοι σε τουριστικές επιχειρήσεις για θέματα ασφάλειας (φωτιά, υγιεινή, ηλεκτρικής ενέργειας)

1.12.2. Μέτρα πρόβλεψης και ασφάλειας σε τουριστικές περιοχές (πχ. σταθμοί πρώτης βοήθειας)

1.12.3. Συστήματα πρόβλεψης και καταστολής εγκλήματος 

1.12.4. Σύστημα αδειοδότησης ταξι με τιμολόγιο στις πύλες εισόδου

1.12.5. Δημόσιες εκθέσεις για ασφάλεια και προστασία τουριστών

1.13. Διαχείριση κρίσεων
1.13.1 Σχέδιο διαχείρισης κρίσεων και άμεσης παρέμβασης

1.13.2. Διαθέσιμοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι για την  εφαρμογή σχεδίου διαχείρισης κρίσεων

1.13.3. Συμμετοχή ιδιωτικού τομέα στο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων  με διαδικασίες επικοινωνίας κατά τη διάρκεια και μετά τη κρίση

1.13.4. Πόροι και εκπαίδευση προσωπικού, επισκεπτών και μονίμων κατοίκων σε θέματα διαχείρισης κρίσεων

1.13.5.  Επικαιροποίηση σχεδίου διαχείρισης κρίσεων

  2η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΩΦΕΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

2.1. Παρακολούθηση οικονομικών αποτελεσμάτων και επιπτώσεων
2.1.1. Συστηματική παρακολούθηση οικονομικών αποτελεσμάτων τουρισμού (δαπάνη ανά κεφαλή/διανυκτέρευση , εισόδημα ανά δωμάτιο, απασχόληση και επενδύσεις

Δημόσια έκθεση αποτελεσμάτων

2.1.2 Συστηματική παρακολούθηση των άμεσων και έμμεσων αποτελεσμάτων του τουρισμού

Δημόσια έκθεση αποτελεσμάτων

2.1.3. Συλλογή και δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων άμεσης και έμμεσης απασχόλησης ανά φύλλο και ηλικία

2.2. Ευκαιρίες καριέρας τοπικά
2.2.1. Υπαρξη νομοθεσίας ή πολιτικής που να υποστηρίζει ίσες ευκαιρίες για απασχόληση σε όλους συμπεριλαμβανόμενων γυναικών, νέων, ΑΜΕΑ, αλλοδαπών, μειονοτήτων και άλλων ευάλωτων ομάδων

2.2.2. Προγράμματα εκπαίδευσης για ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εργασία

2.2.3. Νομοθεσία/πολιτικές και έλεγχοι σε ότι αφορά την νόμιμη απασχόληση και μισθοδοσία

2.2.4. Νομοθεσία/πολιτικές για εργασιακή ασφάλεια

2.3. Εκπαίδευση εργοδοτών –εργαζομένων για βελτίωση λειτουργίας των επιχειρήσεων
2.3.1. Προγράμματα εκπαίδευσης εργοδοτών

2.3.2. Προγράμματα εκπαίδευσης εργαζομένων

2.4 Υποστήριξη τοπικών επιχειρηματιών  και δίκαιου εμπορίου
2.4.1. Πρόγραμμα για την υποστήριξη και οικοδόμηση ικανοτήτων στις τοπικές ΜΜΕ

2.4.2. Ενίσχυση τοπικής οικονομίας/ συνδεση με τουρισμό

2.4.3. Δικτύωση επιχειρήσεων

2.5 Αποψη τοπικής κοινωνίας για την διαχείριση προορισμού
2.5.1. Συστηματική καταγραφή, ανάλυση και έκθεση δεδομένων που αφορούν την ικανοποίηση του τοπικού πληθυσμού για την διαχείριση του προορισμού




 3η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΩΦΕΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ


3.1. Προστασία τουριστικών θέλγητρων
3.1.1. Συστήματα διαχείρισης για τη προστασία φυσικών και πολιτιστικών πόρων συμπεριλαμβανόμενου και του δομημένου περιβάλλοντος και του αγροτικού και του αστικού τοπίου

3.1.2 Σύστημα παρακολούθησης για τη καταγραφή, μέτρηση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων του τουρισμού σε περιοχές και θέλγητρα

3.2. Πρόσβαση τοπικού πληθυσμού στα τουριστικά θέλγητρα
3.2.1 Προγράμματα για παρακολούθηση, προστασία και αποκατάσταση δημόσιας πρόσβασης σε τουριστικά θέλγητρα από τους ντόπιους

3.3. Διαχείριση επισκεπτών
3.3.1 Διοικητικός μηχανισμός υπεύθυνος για εκπόνηση σχεδίων και δράσεων για διαχείριση επισκεπτών

3.4. Συμπεριφορά επισκεπτών
3.4.1. Πολιτιστικές και περιβαλλοντικές οδηγίες σε επισκέπτες για συμπεριφορά σε ευαίσθητες τοποθεσίες

3.4.2. Κώδικας καλών πρακτικών για οδηγούς τουριστών και Τ.Ο

3.5. Προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς
3.5.1. Νόμοι και κανονισμοί που προστατεύουν ιστορικά και αρχαιολογικά αντικείμενα και αποδεικτικά στοιχεία της προστασίας αυτής

3.5.2 Πρόγραμμα για τη προστασία και την προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (πχ. μουσική, τραγούδια, χειροτεχνήματα, κουζίνα) 

3.6 Ερμηνεία τουριστικών τοποθεσιών (θελγήτρων)
3.6.1 Ερμηνευτικές πληροφορίες για φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους διαθέσιμες σε επισκέπτες και σε τουριστικά γραφεία

3.6.2. Ερμηνευτικές πληροφορίες κατάλληλες πολιτιστικά

3.6.3 Ερμηνευτικές πληροφορίες που αναπτύχθηκαν με την τοπική συμμετοχή

3.6.4. Ερμηνευτικές πληροφορίες διαθέσιμες στις κατάλληλες για τους επισκέπτες γλώσσες

3.6.5 Εκπαίδευση ξεναγών για τη χρήση των ερμηνευτικών πληροφοριών

3.7. Προστασία τοπικής πνευματικής ιδιοκτησίας
3.7.1 Νόμοι και κανονισμοί ή προγράμματα για τη προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για ντόπιους και κοινότητες

3.8. Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού
3.8.1. Προγράμματα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης τοπικού πληθυσμού για το ρόλο του τουρισμού

3.9 Προστασία τοπικού πληθυσμού / εργαζομένων από εκμετάλλευση
3.9.1 Υπαρξη νόμων και προγραμμάτων για την εμπορική, σεξουαλική και κάθε άλλου είδους εκμετάλλευση, διάκριση ή παρενόχληση του τοπικού πληθυσμού

3.9.2 Δημοσιοποίηση των παραπάνω νόμων / προγραμμάτων

3.10 Υποστήριξη κοινωνίας για κοινοτικές και βιώσιμες πρωτοβουλίες
3.10.1  Προγράμματα για επιχειρήσεις, επισκέπτες και κοινό να συνεισφέρουν σε πρωτοβουλίες για διατήρηση πολιτιστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πόρων και ανάπτυξη υποδομών

 4η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΩΦΕΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

4.1. Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι
4.1.1 Αξιολόγηση βιωσιμότητας για προσδιορισμό περιβαλλοντικών κινδύνων

4.1.2. Σύστημα για την αντιμετώπιση εντοπισμένων κινδύνων

4.2. Προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων και ειδών
4.2.1 Δημιουργία και επικαιροποίηση καταλόγου για ευαίσθητα και απειλούμενα άγρια είδη και οικοτόπους

4.2.2.Σύστημα παρακολούθησης αλλαγών και επιπτώσεων στα ευαίσθητα οικοσυστήματα και είδη

4.2.3 Σύστημα αποτροπής για περιβαλλοντικούς εισβολείς

4.2.4 Ρυθμίσεις και κανόνες για έλεγχο συλλογής/συλληψης, διάθεσης και πώλησης φυτών και ζώων 

4.3. Κατανάλωση ενέργειας και εκπομπές αερίων θερμοκηπίου
4.3.1. Πρόγραμμα υποστήριξης των επιχειρήσεων για μέτρηση, παρακολούθηση, ελαχιστοποίηση και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων κατανάλωσης ενέργειας

4.3.2 Πολιτικές και κίνητρα για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και την αύξηση της χρήσης ΑΠΕ

4.3.3. Πρόγραμμα υποστήριξης των επιχειρήσεων για μέτρηση, παρακολούθηση, ελαχιστοποίηση και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων παραγωγής αερίων θερμοκηπίου

4.3.4. Σύστημα υποστήριξης των επιχειρήσεων για την μετρίαση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

4.4. Μεταφορές χαμηλών επιπτώσεων
4.4.1. Πρόγραμμα για τη αύξηση της χρήσης χαμηλής επίπτωσης μεταφορών

4.4.2. Πρόγραμμα για την αύξηση της ενεργούς μεταφοράς (πχ. περπάτημα, ποδηλασία)

4.5. Διαχείριση νερού και υγρών αποβλήτων
4.5.1. Σύστημα παρακολούθησης της παραγωγής και κατανάλωσης νερού

4.5.2  Πρόγραμμα υποστήριξης των επιχειρήσεων να μετρούν, να μειώνουν τη χρήση και να ανακοινώνουν δημόσια τη χρήση νερού

4.5.3. Σύστημα διαχείρισης νερού που καταναλώνεται από τις επιχειρήσεις και οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας είναι ισόρροπες και συμβατές

4.5.4. Σύστημα διαχείρισης και δημοσιοποίησης εκθέσεων σε ότι αφορά τη ποιότητα του πόσιμου νερού

4.5.5 Σύστημα διαχείρισης και δημοσιοποίησης εκθέσεων σε ότι αφορά τη ποιότητα του θαλασσινού νερού

4.5.6. Σύστημα που να ανταποκρίνεται έγκαιρα σε θέματα ποιότητας νερού

4.5.7 Σύστημα παρακολούθησης για τη χωροθέτηση, συντήρηση και έλεγχο των απορρίψεων από σηπτικούς βόθρους

4.5.7. Σύστημα παρακολούθησης για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών (μέγεθος σε σχέση με τον προορισμό, σωστή λειτουργία)

4.5.8 Πρόγραμμα για υποστήριξη των επιχειρήσεων για αποτελεσματική επεξεργασία και επανάχρηση υγρών αποβλήτων

4.5.9. Πρόγραμμα που εξασφαλίζει σωστή διαχείριση και ασφαλή επανάχρηση υγρών αποβλήτων με τις ελάχιστες αρνητικές συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό και το περιβάλλον

4.6. Διαχείριση στερεών αποβλήτων
4.6.1. Σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με μέτρηση των αποβλήτων που δημιουργούνται

4.6.2. Σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων και ποσοτικοί στόχοι μείωσης τους μέσω επανάχρησης και ανακύκλωσης

Υπάρξη συστήματος ασφαλούς απόθεσης υπολειμμάτων 

4.6.3 Πρόγραμμα για υποστήριξη των επιχειρήσεων για μείωση, επανάχρηση και ανακύκλωση στερεών αποβλήτων

4.6.4 Πρόγραμμα για τη μείωση της χρήσης εμφιαλωμένου νερού από επιχειρήσεις και επισκέπτες

4.7.1 Οδηγίες και ρυθμίσεις για την ελαχιστοποίηση της ρύπανσης από ήχο και φώτα

4.7.2. Πρόγραμμα για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να ακολουθούν οδηγίες και κανονισμούς για ελαχιστοποίηση ρύπανσης από θόρυβο και ήχο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου